2 piętrowa pita z boczkiem i szynka kruchą od dziadka
Składniki:
Ciasto:
- 1 kg mąki
- 500 ml wody
- 25 g cukru
- 20 g soli
- 50 ml olej
- 8 g drożdży
Inne składniki:
- 1 pomidor
- 2 jajka
- kilka liści sałaty
- 20 g masła
- kilka plastrów Boczku parzonego paski Swojscy
- kilka plastrów Szynki Kruchej od Dziadka Swojscy
- 1 czerwona cebula
Sposób przygotowania:
Bułka Pita:
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą, dobrze wyrabiając na stolnicy. Odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą. Po 10 minutach wyjmij i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut.
Gotowe ciasto podziel na części, uformuj niewielkie kulki, a następnie rozwałkuj placki.
Placki piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku, następnie wyjmij i opiecz na grillu. Podawaj jako przekąskę z różnego rodzaju dipami.
Przygotowanie kanapek:
Pokrój czerwoną cebulę w plastry tak jak pomidora, przygotuj plastry wędliny, boczku i sałaty. Na rozgrzanek patelni połóż cienko pokrojone plastry boczku, aż się zarumienią. Po zdjęciu boczku z patelni możesz dodać trochę masła i zrobić jajecznicę z dwóch jajek.
Na ciepły chlebek pita połóż najpier jajecznicę, a potem plastry boczku, plaster pomidorka, trochę cebuli i sałatę. Przyktyj całość przekrojoną pitą i na to połóż szynkę kruchą od dziadka, jajecznicę, pomidora, cebulę, posól i popieprz. Zamknij drugą połową pity i smacznego!