2 piętrowa pita z boczkiem i szynka kruchą od dziadka – Swojscy
Czas przygotowania: 15 min
Ilość osób: 2
Udostępnij:

2 piętrowa pita z boczkiem i szynka kruchą od dziadka

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 500 ml wody
  • 25 g cukru
  • 20 g soli
  • 50 ml olej
  • 8 g drożdży

Inne składniki:

Sposób przygotowania:

Bułka Pita:

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą, dobrze wyrabiając na stolnicy. Odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą. Po 10 minutach wyjmij i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut.

Gotowe ciasto podziel na części, uformuj niewielkie kulki, a następnie rozwałkuj placki.

Placki piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku, następnie wyjmij i opiecz na grillu. Podawaj jako przekąskę z różnego rodzaju dipami.

Przygotowanie kanapek:

Pokrój czerwoną cebulę w plastry tak jak pomidora, przygotuj plastry wędliny, boczku i sałaty. Na rozgrzanek patelni połóż cienko pokrojone plastry boczku, aż się zarumienią. Po zdjęciu boczku z patelni możesz dodać trochę masła i zrobić jajecznicę z dwóch jajek.

Na ciepły chlebek pita połóż najpier jajecznicę, a potem plastry boczku, plaster pomidorka, trochę cebuli i sałatę. Przyktyj całość przekrojoną pitą i na to połóż szynkę kruchą od dziadka, jajecznicę, pomidora, cebulę, posól i popieprz. Zamknij drugą połową pity i smacznego!

Poznaj
Produkty

Więcej