Barszczyk wigilijny ma coś za uszkami
Składniki na Barszcz wigilijny:
- Nasz zakwas z buraków albo gotowy zakwas z buraków. Spróbuj i dostosuj ilość – ok. 1 szklanki,
- 1 kg buraków ćwikłowych,
- 1,5 litra wody lub bulionu warzywnego,
- 1 średnia obrana marchew,
- 1 korzeń pietruszki,
- 8-10 cm pora,
- ziele angielskie – kilka kulek mocy
- czarnego pieprzu
- 2-3 listki laurowe
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania Barszczu wigilijnego:
Do garnka wlej 1,5 litra wody lub domowego, delikatnego bulionu z warzyw. Umyj buraki i marchewkę, obierz i pokrój w plasterki. Obierz pietruszkę i wrzuć razem z potem do garnka. Dodaj pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj zupę pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 h.
Po tym czasie przecedź barszcz przez sitko, a marchewkę, pietruszkę, buraki wyjmij z zupy. Do tak przygotowanego wywaru dodaj 1 szklankę naszego zakwasu lub zakwasu, który masz przygotowany, wsyp łyżeczkę cukru i sporą szczyptę soli. Wymieszaj całość. Pamiętaj, żeby już nie gotować barszczu, aby z powodu cukru nie zrobił się gorzki – teraz wystarczy, że podgrzejesz go przed Wigilią.
Aby barszcz sam nie stał na wigilijnym stole to w następnym poście podpowiemy jak przygotować do niego pyszne uszka z farszem.