Barszczyk wigilijny ma coś za uszkami – Swojscy
Czas przygotowania: 120 min.
Ilość osób: 6
Udostępnij:

Barszczyk wigilijny ma coś za uszkami

Składniki na Barszcz wigilijny:

  • Nasz zakwas z buraków albo gotowy zakwas z buraków. Spróbuj i dostosuj ilość – ok. 1 szklanki,
  • 1 kg buraków ćwikłowych,
  • 1,5 litra wody lub bulionu warzywnego,
  • 1 średnia obrana marchew,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 8-10 cm pora,
  • ziele angielskie – kilka kulek mocy
  • czarnego pieprzu
  • 2-3 listki laurowe
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania Barszczu wigilijnego:

Do garnka wlej 1,5 litra wody lub domowego, delikatnego bulionu z warzyw. Umyj buraki i marchewkę, obierz i pokrój w plasterki. Obierz pietruszkę i wrzuć razem z potem do garnka. Dodaj pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj zupę pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 h.

Po tym czasie przecedź barszcz przez sitko, a marchewkę, pietruszkę, buraki wyjmij z zupy. Do tak przygotowanego wywaru dodaj 1 szklankę naszego zakwasu lub zakwasu, który masz przygotowany, wsyp łyżeczkę cukru i sporą szczyptę soli. Wymieszaj całość. Pamiętaj, żeby już nie gotować barszczu, aby z powodu cukru nie zrobił się gorzki – teraz wystarczy, że podgrzejesz go przed Wigilią.

Aby barszcz sam nie stał na wigilijnym stole to w następnym poście podpowiemy jak przygotować do niego pyszne uszka z farszem.

Poznaj
Produkty

Więcej