Bigos z kiełbasą myśliwską na młodej kapuście – Swojscy
Czas przygotowania: 60 min.
Ilość osób: 4
Udostępnij:

Najlepiej smakuje z: Myśliwska sucha

Sprawdź produkt

Bigos z kiełbasą myśliwską na młodej kapuście

Przyszedł idealny czas na skosztowanie młodej kapusty, która jest zdrowa i zarazem pyszna. Historia tego dania liczy kilkaset lat i od zarania dziejów w jednym garnku dało się zrobić wszystko. Co ciekawe to nazwa bigos myśliwski wywodzi się z tego, że zabierano go na polowania i rzadko można było uświadczyć w nim kapusty. Dlatego odchodzimy od tej nazwy, ale naszą pyszną Kiełbasę Myśliwską Swojscy do kociołka dorzucamy.

Składniki:

  • 2 główki młodej kapusty,
  • 2 marchewski obrane
  • 2 cebule,
  • 3 pęta Kiełbasy Myśliwskiej Swojscy,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 liście laurowe,
  • łyżeczka kminku,
  • 4 świeże pomidory, najlepiej sparzyć i zrobić bez skóry
  • sól, czarny pieprz,

Sposób przygotowania:

W kolejności produktów szatkujemy wszystko i kroimi na paski: Kapustę, cebulę, marchew, paprykę (pamiętaj, żeby z papryki usunąć nasiona). Następnie do dużego kociołka wrzucamy 2 łyżki masła i cebulę, paprykę oraz marchew. Dusimy tak do zeszklenia cebuli, a następnie dorzucamy kapustę, liście laurowe i kminek – solimy i pieprzymy według uznania, ale ponoć pieprzny bigos jest najlepszy 🙂

Kromy Kiebłasę Myśliwską Swojscy w kostkę i dorzucamy do kociołka. Pamiętaj, żeby co jakiś czas mieszać, żeby kapusta nie przywarła do dna kociołka. Kapusta powinna puścić sama sok, ale jak chcesz możesz dolać troszeczkę wody do pomocy. Na koniec dorzucamy obrane ze skórki pomidory.

Mieszamy regularnie i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 40 minut. W trakcie zachęcamy do próbowania i doprawiania solem i pieprzem.

Smacznego!

Poznaj
Produkty

Więcej