Domowa pizza z boczkiem i czerwoną cebulą – Swojscy
Czas przygotowania: 50 min
Ilość osób: 2
Udostępnij:

Najlepiej smakuje z: Boczek parzony paski

Sprawdź produkt

Domowa pizza z boczkiem i czerwoną cebulą

Szybki domowy sposób na przygotowanie smacznej pizzy, której nie oprze się żaden członek rodziny. Boczek tym razem się sprawdzi, żeby nadać jej wyjątkowy swojski smak. Natomiast masz pełen wachlarz dodatków, które możesz kreatywnie zastosować na swojej pizzy. Skosztuj z Szynką Wojskową Wędzoną Swojscy, Krakowską Suchą Swojscy lub z Kiełbasą Zosi.

Składniki:

Ciasto:

  • Mąka pszenna – 250 g
  • Woda – 150 ml
  • Drożdże instant – 7 g
  • Sól – ½ łyżeczki
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki

Dodatki do pizzy:

  • 250 g Boczku parzonego paski Swojscy
  • 1 passata w puszce
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz
  • Ulubiony starkowany ser żółty – można też zastąpić cienko pokrojoną mozarellą.
  • Pół czerwonej papryki
  • Listki świeżej bazylii
  • 1/3 czerwonej cebuli
  • Oliwki

Sposób przygotowania:

Na początek zabieramy się za ciasto. Przesiej mąkę do miski przez drobne sitko, dodaj do niej oliwę z oliwek i sól. Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, a po 1-2 minutach dodaj do je do miski z mąką. Mieszaj dopóki nie stanie się zwarte, a następnie zacznij wyrabiać je dłońmi. Ciasto rozciągaj i zagniataj przez ok. 7 minut, aż nie będzie się kleiło do rąk. Jeżeli się klei, dodaj odrobinę więcej mąki.

Tak przygotowane ciasto oprósz mąką i przykryj miską, aby mogło spokojnie wyrosnąć. Ustaw je w ciepłym miejscu i zaczekaj ok. 30 minut do czasu aż niemal podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto rozciągnij dłońmi do uzyskania okrągłego kształtu i umieść na blaszce do pieczenia. Ciasto nasmaruj oliwą, dodaj passatę pomidorową, czosnek, sól i pieprz.

Posyp cały placek serem i tutaj zaczyna się czas na Twoją kreatywność. Dorzucaj dodatki według uznania. Boczek Parzony lub Boczek Wędzony w paskach Swojscy idealnie się nada w kopozycji z oliwkami, świeżą bazylią, papryką i cebulą. Liście bazylii nasmaruj odrobiną oliwy, dzięki temu w trakcie pieczenia wydobędziesz z nich najlepsze aromaty, a same liście się nie spalą. Przed włożeniem pizzy do piekarnika możesz ją jeszcze delikatnie skropić oliwą z oliwek.

Piecz w 250 st. C w piekarniku przez ok. 7-9 minut, najlepiej na najniższej półce piekarnika. Piekarnik ustaw na grzanie z dolną i górną grzałką, koniecznie z wyłączonym termoobiegiem.

Bravissimo!

Poznaj
Produkty

Więcej