Nowy pomysł na leczo
Leczo to smak dzieciństwa. Ulubiona kiełbasa, najlepsza cukinia z ogrodu, słoneczne pomidory i pieczona papryka. Świetny pomysł na danie jednogarnkowe, gdy masz mało czasu, a uwielbiasz domowe obiady! Pamiętasz przepis na leczo babci Krystyny, Janiny czy Dorotki? Spróbujemy do tego klasycznego dania dodać trochę współczesnej świeżości. Do dzieła !
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka smalcu lub oleju
- 300 g dobrej kiełbasy (np. Wiejska pieczona z cielęciną od Swojskich)
- 3 papryki (czerwona, żółta i zielona lub wszystkie czerwone)
- 3 cukinie (ok. 1 kg)
- ok. 700 g passaty pomidorowej z butelki
- przyprawy: sól i zmielony pieprz, 2 łyżeczki papryki w proszku, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka suszonego oregano
Przepis:
W szerokim dużym garnku roztopić smalec lub podgrzać olej, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i przez chwilę zeszklić. Kiełbasę obrać i pokroić na plasterki, dodać do cebuli i dalej smażyć na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając przez około 5 minut. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę lub starty ząbek czosnku.
Dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych, pokrojoną w kostkę paprykę i co chwilę mieszając smażyć na nieco większym ogniu przez ok. 5 minut. Dodać przyprawy, następnie pokrojoną w kostkę cukinię i mieszając podsmażać wszystko przez kolejne 5 minut.
Wlać passatę pomidorową i wymieszać. Zagotować, przykryć i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Podawać z pieczywem.