Śniadaniowy bajgiel z awokado i jajecznicą
Składniki:
- 2 Bajgle z ziarnami
- 15 dag Boczku Parzonego Swojscy
- 3 średniej wielkości jajka
- masło do smażenia jajecznicy
- szczypta soli i szczypta pieprzu
- 50 ml mleka 2% do jajecznicy
- 1 dojrzałe awokado
- cytryna
Sposób przygotowania:
Na patelni rozkładamy cienko pokrojony boczek i smażymy do uzyskania złotego koloru. Wykładamy boczek na ręcznik papierowy i zabieramy się za przyrządzanie jajecznicy. Możesz zrobić to na tej samej patelni, ale wylej nadmiar tłuszczu i przetrzyj ją papierowym ręcznikiem. Dodaj kawałek masła i jajka. Posól, popieprz. Energicznie mieszając dolej 50 ml mleka jak białko zacznie się ścinać. Mieszaj dalej aż do uzyskania aksamitnej konsystencji.
Awokado obierz ze skóry i usuń nasiono. Następnie możesz w misce rozgnieść awokado widelcem. Posól i skrop cytryną, żeby nie robiło się czarne. Na przekrojonym bajglu rozłóż rozgniecione awokado, następnie jajecznicę i boczek. Bajgle możesz przypiec w piekarniku albo na tosterze żeby uzyskać chrupką skórkę.
Smacznego śniadania!