Świąteczne uszka z grzybami – Swojscy
Czas przygotowania: 120 min.
Ilość osób: 8
Udostępnij:

Świąteczne uszka z grzybami

Towarzyszki wigilijnego barszczu czerwonego wydają się obowiązkowym dodatkiem podczas świąt Bożego Narodzenia. Tylko wtedy smakują inaczej i wyjątkowo. Przygotowanie uszek to czasochłonna praca, dlatego też na początku policz ile osób zasiądzie przy świątecznym stole. My przygotowujemy uszka dla 8 osób.

Farsz:

  • 70 g suszonych grzybów np. podgrzybków, borowików
  • 1 kg pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • opcjonalnie 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz ziołowy mielony
  • olej słonecznikowy lub rzepakowy do smażenia

Ciasto na uszka:

  • 600 g mąki
  • 200 ml gorącej wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • płaska łyżka soli

Sposób przygotowania uszek z grzybami:

Wrzuć suszone grzyby do garnka i zalej wrzątkiem tak, aby gotować je na małym ogniu przez 15-20 minut. Opłucz i odcedź. Posiekaj cienko cebulę i czosnek. Możesz też drobno pokroić pieczarki.

Na większej patelni dodaj olej i podsmaż cebulę do złotego koloru na średnim ogniu. Dodaj czosnek, suszone grzyby i pieczarki. Przypraw całość solą i pieprzem ziołowym. Ważne jest, żeby cały czas mieszać farsz i po około 6 minutach odstawić do ostygnięcia. Następnym krokiem będzie przepuszczenie farszu przez maszynkę do mięsa. Do miski dodajemy jajka i ewentualnie dodajemy jeszcze bułki tartej lub przypraw dla uzyskania dobrego smaku i odpowiedniej konsystencji.

Co do ciasta – możesz zastosować swój ulubiony przepis na ciasto do pierogów. Jeżeli takiego nie masz to z chęcią pokażemy Tobie jak je zrobić. Na stolnicę wysypujemy mąką, robimy wgłębienie i wbijamy tam jajka, dodajemy 2 łyżki masła i posypujemy szczyptą soli. Składniki siekamy dużym nożem dolewając stopniowo gorącą wodę. Tak wyrobione na gładko ciasto odstawiamy na 10 minut. Możesz je oprószyć delikatnie mąką i przykryć miseczką. Dzięki temu będzie lepiej z tobą współpracować 🙂 

Zagniatamy i wałkujemy ciasto, aby było cienkie. Ułatwieniem przy robieniu uszek będzie pokrojenie ciasta na kwadraty. Do każdego nakładamy łyżeczkę farszu. Zagniatamy ciasto “po przekątnej”, aby powstał zamknięty trójkąt. Zagniatamy dokładnie, żeby farsz podczas gotowania nie wypłynął i składamy rogi trójkąta do wewnątrz. 

Przygotuj garnek z dużą ilością osolonej wody i gotuj na wrzącej wodzie, aż wypłyną na wierzch.

Poznaj
Produkty

Więcej