Szparagi z boczkiem z patelni grillowej
Składniki:
- 500 g zielonych szparag
- 15 plasterków Boczku Parzonego Swojscy
- oliwa z oliwek
- rozmaryn
- sól ziołowa
- szczypta sproszkowanego chilli
- świeżo zmielony kolorowy pieprz
- patelnia grillowa
- wykałaczki
Sposób przygotowania:
Szparagi umyj dokładnie i odłam twarde końcówki. Szparagi możesz wrzucić na 5 min do gotującej osolonej wody, aby zrobiły się chrupkie i łatwiejsze do obsmażenia. Każdy szparag owiń plasterkiem boczku z dodatkiem gałązki rozmarynu. Żeby nie rozpadały się na patelni możesz je przepić wykałaczkami. Szparagi w boczku posól i popieprz, smaż na patelni grillowej, aż do ozłocenia boczku. Usmażone szparagi polej sosem przygotowanym ze zmieszanej oliwy z oliwek, chilli, pieprzu, soli.