Tarta z szynką od Dziadka ze szczypiorkiem – Swojscy
Czas przygotowania: 45 min.
Ilość osób: 4
Udostępnij:

Tarta z szynką od Dziadka ze szczypiorkiem

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 5 jajek
  • kostka rosołowa
  • pęczek szczypiorku
  • 160 ml śmietany 18%
  • 6 plastrów Szynki Kruchej od Dziaka
  • 1 opakowanie ser feta
  • 2 małe cebule
  • olej

Sposób przygotowania:

Okrągłą formę do tarty wyłóż pergaminem a następnie nałóż płat ciasta. Ponakłuwaj widelcem i zapiecz w nagrzanym piekarniku (200 st. C, 6-8 minut). Szynkę w plastrach pokrój w kostkę lub paski. Obierz cebulę i zeszkil pokrojoną na rozgrzanej patelni z olejem.

Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę, pieprz oraz kostkę drobiową. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Na zapieczone ciasto wyłóż pokruszony ser feta, szynkę kruchą od dziadka i cebulę. Całość zalej przygotowaną masą i posyp pokrojonym szczypiorkiem.

Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 12-15 minut. Po wyjęciu posyp szczypiorem i podawaj.

Poznaj
Produkty

Więcej