Tarta z szynką od Dziadka ze szczypiorkiem
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 5 jajek
- kostka rosołowa
- pęczek szczypiorku
- 160 ml śmietany 18%
- 6 plastrów Szynki Kruchej od Dziaka
- 1 opakowanie ser feta
- 2 małe cebule
- olej
Sposób przygotowania:
Okrągłą formę do tarty wyłóż pergaminem a następnie nałóż płat ciasta. Ponakłuwaj widelcem i zapiecz w nagrzanym piekarniku (200 st. C, 6-8 minut). Szynkę w plastrach pokrój w kostkę lub paski. Obierz cebulę i zeszkil pokrojoną na rozgrzanej patelni z olejem.
Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę, pieprz oraz kostkę drobiową. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Na zapieczone ciasto wyłóż pokruszony ser feta, szynkę kruchą od dziadka i cebulę. Całość zalej przygotowaną masą i posyp pokrojonym szczypiorkiem.
Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 12-15 minut. Po wyjęciu posyp szczypiorem i podawaj.