Zawijany makowiec z lukrem cytrynowym
Składniki na zawijanego makowca:
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej tortowej
- 100 ml mleka
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 70 g rozpuszczonego masła
- 50 ml mleka
- 40 g cukru pudru
- 1 jajko
- podrośnięty rozczyn drożdżowy
- 1 roztrzepane jajko (przed pieczeniem)
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sok z ok. 1/2 mniejszej cytryny
Dodatkowo:
- 800 g masy makowej – możesz kupić w każdym sklepie.
- skórka pomarańczowa do dekoracji po lukrowaniu
Sposób przygotowania makowca:
Do miseczki, szklanej lub metalowej, dodajemy drożdże, cukier oraz letnie mleko, mieszamy łyżeczką, odstawiamy na 5 minut aby drożdże podrosły.
Do miski przesiewamy mąkę przez sitko i dodajemy rozczyn oraz pozostałe składniki na ciasto. Mieszamy początkowo łyżką, później zagniatamy i odkładamy na ok. 60 minut do podrośnięcia. Dla lepszego efektu możesz położyć suchą szmatkę na miskę.
Ciasto powinno podwoić objętość. Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na środek rozwałkowanego ciasta nakładamy masę makową, omijamy brzegi, aby później się ładnie skleiło. Zwijamy jak roladę, przewracamy łączeniem pod spód. Wkładamy roladę do formy np. do keksówki lub innej podłóżnej formy do pieczenia. Odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem wierzch makowca. Piec w temp 180 stopni przez 30-35 minut. Po ostygnięciu makowca smarujemy go lukrem i dekorujemy według własnego uznania lub według tegorocznej dekoracji stołu wigilijnego 🙂