Żurek Wielkanocny z białą kiełbasą, jajkiem i boczkiem
Głównym składnikiem jednej z najbardziej popularnych potraw na świątecznym stole jest biała kiełbasa. W połączeniu z zakwasem, wędzonym aromatycznym boczkiem i jajkami na twardo, Żurek jest nieodłącznym elementem niedzielnego śniadania. Wariantów tej zupy jest tak wiele, że możecie spotkać go z ziemniakami, z chrzanem, albo cieszyć się smakiem podjadając do niego kromkę wiejskiego chleba.
Składniki:
- 300 ml zakwasu do żurku
- 4 Białe Kiełbasy Parzone Swojscy
- 20 dag Wędzonego Boczku w Paskach Swojscy
- 8 jajek
- 1 łyżka startego chrzanu
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 opakowanie włoszczyzny – tylko nie przesadź z marchewką. Wystarczą 2.
- 4 ząbki czosnku
- bulion warzywny lub mięsny
- sól, pieprz, majeranek, liście laurowe do przyprawienia
- kilka sztuk ziela angielskiego
Sposób przygotowania Żurku Wielkanocnego:
Wkładamy wędzony boczek w kawałku do dużego garnka i zalewamy go wodą (ok. 3 l.). Po zagotowaniu dodajemy Białą Kiełbasę Parzoną Swojscy i całość gotujemy przez ok. 20 minut. Wyjmujemy białą kiełbasę i odkładamy na bok – przyda się na później. Do garnka dodajemy włoszczyznę: marchewkę, pietruszkę, seler i por. Gotujemy na małym ogniu aż marchewki będą miękkie. Odcedzamy bulion wyjmując boczek jak i warzywa na bok.
Następnie do wywaru wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kostkę bulionu. Gotujemy przez 7-8 minut i wlewamy zakwas do żurku. Po zagotowaniu doprawić majerankiem, solą i pieprzem. To też dobry moment, żeby zagotować osobno jajka na twardo.
Zanim dodasz śmietanę wymieszaj ją w naczyniu z mąką, kilkoma łyżkami bulionu, żeby śmietana się nie ścięła. Zabiel żurek w garnku. Połącz wszystkie składniki na talerzu i zalej żurkiem.
Smacznego!