Dyniowa zupa na jesień – Swojscy
Czas przygotowania: 60 min.
Ilość osób: 4
Udostępnij:

Dyniowa zupa na jesień

Czujesz chłód jesiennych poranków i przerażają Cię długie zimne wieczory? Polecamy przepyszną zupę dyniową, którą pokochają dzieci i dorośli. To najlepszy pomysł na rozgrzanie i smaczny obiad. 

Składniki:

  • 500 ml bulionu np. warzywnego
  • 650 g pieczonej dyni np. Hokkaido
  • 1 cebula 
  • 2 średnie marchewki
  • łyżka masła klarowanego
  • pół szklanki mleka tłustego

Przepis na zupę dyniową :

Cebulę oraz marchew obierz. Cebulę posiekaj drobno, zaś marchew pokrój na bardzo cienkie plasterki lub zetrzyj ją na tarce.  W garnku umieść łyżkę masła klarowanego. Dodaj marchew i cebulę. Podsmażaj przez około 20 minut na małej mocy palnika. Od czasu do czasu zamieszaj warzywa przy pomocy drewnianej łyżki. 

Całość podsmażaj do momentu, aż marchew zrobi się miękka.

Do garnka z podsmażoną do miękkości marchewką i cebulą wlej dwie szklanki, czyli 500 ml esencjonalnego bulionu warzywnego. Zagotuj zupę. Do zupy dodaj jeszcze 650 gramów pieczonej dyni Hokkaido. Dynię pieczesz z dodatkiem oliwy, soli, czosnku. Na koniec miksujesz ją jeszcze z oregano i tymiankiem. Oczywiście do zupy dyniowej możesz też użyć innej odmiany dyni. Możesz upiec dynię piżmową lub też olbrzymią. Pamiętaj jednak o tym, by dodać oliwę, sól oraz zioła i czosnek. 

Po dodaniu pieczonej dyni wlej jeszcze pół szklanki mleka i wszystko razem zmiksuj na gładko. Zupa dyniowa będzie dość gęsta. Jeśli więc lubisz rzadsze zupy, to dolej więcej mleka lub bulionu. Przed wyłączeniem sprawdź też smak zupy. Być może będzie potrzeba, by dodać trochę soli, pieprzu lub np. soku z cytryny czy też pomarańczy. Zupę dyniową można podać z odrobiną kwaśnej śmietany i świeżymi ziołami. W wersji na ostro polecamy otartą suszoną papryczkę chilli.

Poznaj
Produkty

Więcej