Pierogi z kapustą i grzybami
Coraz bliżej Święta… Odpalamy ulubioną świąteczną playlistę, albo wybieramy ulubioną płytę z przebojami świątecznymi i zabieramy się za lepienie pierogów. Kolejnym rarytasem w naszej swojskiej kuchni, obok którego ciężko przejść obojętnym, są pierogi z kapustą i grzybami. Najlepiej smakują na świeżo więc może to dobry pomysł, aby zrobić je w wigilię? W końcu w tym roku wypada w sobotę więc warto spróbować. Pewnie z naszym Planerem Swojskich na Święta jesteście już do wszystkiego przygotowani perfekcyjnie.
Składniki na pierogi z kapustą i grzybami:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka masła
- ok. 200 ml ciepłej wody
Farsz:
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 100 g pieczarek
- 50 g suszonych grzybów np. podgrzybków
- 400 g kiszonej kapusty
- 30 g suszonych śliwek
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżeczka przyprawy do bigosu
Sposób przygotowania pierogów z kapustą i grzybami:
Gotuj suszone grzyby przez 10 minut i po ostygnięciu drobno pokrój. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na patelni z olejem. Gdy się zeszkli, wsypujemy drobno posiekane pieczarki, suszone grzyby i smażymy na małym ogniu przez 5 minut. Kapustę odcedzamy z nadmiaru wody i lekko siekamy nożem. Dodajemy ją do pieczarek z posiekanymi suszonymi śliwkami i wlewamy wodę. Smażymy na małym ogniu, regularnie mieszając. Doprawiamy posiekaną pietruszką, przyprawą do bigosu, solą i pieprzem.
Przepis na ciasto na pierogi znajdziesz także tutaj: www.swojscy.pl/przepisy jak robiliśmy uszka 🙂
Jedyna różnica jest taka, że po rozwałkowaniu cienko ciasta, wykrawamy kółka foremką lub po prostu szklanką. Nałóż na każdy okrąg łyżeczkę farszu i sklej precyzyjnie pierogi. Możesz to zrobić sprawnymi palcami lub widelcem, żeby farsz podczas gotowania nie wypłynął. Są nawet specjalne foremki do zagniatania pierogów jak lubisz kulinarne gadżety 🙂
3 minuty w gotującej się, osolonej wodzie i gotowe. Dobrze polać po wyjęciu roztopionym masłem, żeby się nie posklejały.