Pierogi z kapustą i grzybami – Swojscy
Czas przygotowania: 80 min.
Ilość osób: 4
Udostępnij:

Pierogi z kapustą i grzybami

Coraz bliżej Święta… Odpalamy ulubioną świąteczną playlistę, albo wybieramy ulubioną płytę z przebojami świątecznymi i zabieramy się za lepienie pierogów. Kolejnym rarytasem w naszej swojskiej kuchni, obok którego ciężko przejść obojętnym, są pierogi z kapustą i grzybami. Najlepiej smakują na świeżo więc może to dobry pomysł, aby zrobić je w wigilię? W końcu w tym roku wypada w sobotę więc warto spróbować. Pewnie z naszym Planerem Swojskich na Święta jesteście już do wszystkiego przygotowani perfekcyjnie.

Składniki na pierogi z kapustą i grzybami:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła
  • ok. 200 ml ciepłej wody

Farsz:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 100 g pieczarek
  • 50 g suszonych grzybów np. podgrzybków
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 30 g suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżeczka przyprawy do bigosu

Sposób przygotowania pierogów z kapustą i grzybami:

Gotuj suszone grzyby przez 10 minut i po ostygnięciu drobno pokrój. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na patelni z olejem. Gdy się zeszkli, wsypujemy drobno posiekane pieczarki, suszone grzyby i smażymy na małym ogniu przez 5 minut. Kapustę odcedzamy z nadmiaru wody i lekko siekamy nożem. Dodajemy ją do pieczarek z posiekanymi suszonymi śliwkami i wlewamy wodę. Smażymy na małym ogniu, regularnie mieszając. Doprawiamy posiekaną pietruszką, przyprawą do bigosu, solą i pieprzem.

Przepis na ciasto na pierogi znajdziesz także tutaj: www.swojscy.pl/przepisy jak robiliśmy uszka 🙂 

Jedyna różnica jest taka, że po rozwałkowaniu cienko ciasta, wykrawamy kółka foremką lub po prostu szklanką. Nałóż na każdy okrąg łyżeczkę farszu i sklej precyzyjnie pierogi. Możesz to zrobić sprawnymi palcami lub widelcem, żeby farsz podczas gotowania nie wypłynął. Są nawet specjalne foremki do zagniatania pierogów jak lubisz kulinarne gadżety 🙂

3 minuty w gotującej się, osolonej wodzie i gotowe. Dobrze polać po wyjęciu roztopionym masłem, żeby się nie posklejały.

Poznaj
Produkty

Więcej