Zapiekanka z Kiełbasą z piersi kurczaka SWOJSCY, papryką i pieczarami – Swojscy
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 4
Udostępnij:

Zapiekanka z Kiełbasą z piersi kurczaka SWOJSCY, papryką i pieczarami

Zapiekanka, znana i kochana potrawa na całym świecie, w Polsce ma swój wyjątkowy charakter. Wykorzystując tradycyjne składniki, takie jak kiełbasa z piersi kurczaka SWOJSCY, papryka czy pieczarki stworzysz danie, które zachwyci wszystkich domowników. To idealna propozycja na rodzinny obiad czy spotkanie ze znajomymi!

Składniki:

  • Kiełbasa z piersi kurczaka (około 300-400g)
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża żółta papryka
  • 200g świeżych pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150ml śmietanki 30%
  • 100g startego sera (np. mozzarella lub cheddar)
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól, pieprz, papryka słodka w proszku
  • opcjonalnie: świeże zioła (np. pietruszka, bazylia)

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy do momentu, aż stanie się szklista. Następnie dodajemy obrany pokrojony czosnek i smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy kiełbasę z piersi kurczaka SWOJSCY i smażymy, aż się zarumieni. Pokrojone pieczarki i papryki. Smażymy wszystko razem około 5-7 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku.

Zapiekanka: Przełożyć mieszankę z patelni do żaroodpornego naczynia. W małej misce mieszamy śmietankę z połową startego sera. Wlewamy mieszankę na składniki w naczyniu. Wszystko delikatnie mieszamy. Posypujemy pozostałym serem na wierzchu.

Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy około 20-25 minut, aż ser na wierzchu się rozpuści i zacznie rumienić. Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę można posypać świeżymi ziołami dla smaku i dekoracji.

Smacznego!

Poznaj
Produkty

Więcej